DSC09055

Tko od vas nijednom dosad nije poželio zavaliti se na kauč i ispod tone mekanih dekica u sobi prigušenih svjetala ispijati vruću čokoladu gledajući pritom neki odličan film? Dignite ruku, molim vas!

Ustvari, ne morate dizati ništa jer znam da ne postojite. Vruća čokolada je guilty pleasure čak i onih zakletih čokomrzaca pa čak i u slučaju da postojite, nitko vam ne bi povjerovao. Nitko.

Oh, vruća čokolada. Postoji li išta bolje od čokolade u vrućem i tekućem obliku? Gusta, kremasta, slatka, grešna – jedino nas vruća čokolada može natjerati da zaboravimo na sve te kalorije koje idu ruku pod ruku s njom. A onda se možda, ako ste analni tip i pritom opsjednuti s čitavom idejom zdravog hranjenja, jednog dana zapitate: trebaju li mi te suvišne kalorije, taj silni šećer koji kvari zube i krvnu sliku, svi ti aditivi koji vruću čokoladu čine slasnim, a opet nutritivno samoubilačkim iskustvom? Wait for it… Ne trebaju. Zašto? Pamparam-paaaaaam! Jer tu je ‘Babushka’ verzija vruće čokolade koja će zadovoljiti i ona vječito nezadovoljna nepca i one analne tipove koji idu trčati nasipom na Božić i francusku salatu mjere u žlicama umjesto šefljama. Da, VI. Znam tko ste.

hocolate

Vrijeme je za dobre i zdrave odluke. Nedvojbeno ste donijeli jednu, a možda je čak niste još niti prekršili – ipak je 2. siječnja. Sve što vam treba za zdravu vruću čokoladu (2 šalice) je sljedeće:

  1. cca 2.5 dl rižinog mlijeka
  2. cca 1.5 ml vode
  3. 2-3 žlice meda (ovisi koliko slatko volite)
  4. 2 vrhom pune žlice kakao praha (nezaslađenog i ne Kraš ekspres, pliz) 🙂
  5. manji komad batata (za kremastost)
  6. žlica maslaca od badema bez soli (može i lješnjak, pa čak i kikiriki)
  7. maaaaalo cimeta po želji
  8. blender

Logično, prvo skuhajte malo batata. Batat daje prirodnu slatkoću i kremastost kompoziciji, i jaaaaako je zdrav. Obzirom da se radi o maloj količini, možete ga skuhati u džezvici što ja i radim jer na taj način manje prljam posuđe (dignite ruku ako mrzite prati posuđe kao i ja). 😀 Nakon što ste skuhali batat, bacite ga u blender, blenderu dodajte kakao prah, cimet i maslac od badema. U džezvu stavite kombinaciju ružinog mlijeka i vode (možete koristiti i samo rižino, ali ja ga malo volim razvodniti jer ne radi neku razliku u okusu, a štedi kalorije), zagrijte ga na nekih 70-ak stupnjeva (dakle, da ne kipi) i u njemu otopite med.

Kad ste to napravili, bacite tu tekućinu u blender i sve izblendajte do homogene smjese. Voila – napravili ste svoju prvu zdravu vruću čokoladu koja je dovoljno gusta i pjenasta i slatka – ma savršena! Ako napravite ovaj recept, svakako mi javite sviđa li vam se okus, meni je bolesno dobar. 🙂

Cheers!

 

Written by babushka
Beauty blogger, fitness enthusiast, cat mommy & life adventurer in love with the world.