Dakle. Ja sam osoba s osjetljivom kožom. Ja sam osoba koja voli eksperimentirati s kozmetikom. Ja sam osoba koja zna puno o sastojcima – pa opet nekako voli utišati racio kad su noviteti u pitanju samo zato da mogu isprobati i demantirati svoje predrasude prema nečemu što možda ne izgleda tako sjajno. Jer nadam se, duboko u sebi, da sam u krivu.

Kad vidim da neki proizvod nema baš tako dobar sastav, da obiluje iritansima, GENERALNO ga izbjegavam. Na licu je to gotovo pa pravilo jer mi lice lako bukne. Koža tijela mi je pak manje osjetljiva pa si tu volim dati oduška. Primjerice, na tijelu ću koristiti parfumirane proizvode. SLS ako mi se gel za tušranje jako svidi. Kemijske filtere u SPF-u.

Ali nakon epizode u nedjelju mislim da ću debelo pripaziti s proizvodima koje stavljam na tijelo. Čak ako na njima piše KIDS jer to očito nije garancija ničega.

sunburnSori na laku za nokte, potpuno mi se ogulio od mora, a fotke sam napravila rano ujutro, tj. čim sam primijetila “problem”. 🙂

Sve je počelo odlaskom na more. Jednodnevni izlet. Dečko i moja malenkost smo slavili 10 godina veze baš u nedjelju i odlučili smo se malo počastiti. Otišli smo prema obali rano ujutro, došli tamo oko 11. Period najljućeg sunca. Rentali smo ležaljke sa suncobranom. Oboružali se SPF-om 50 i sunčanim naočalama. Namazali smo se i opetovano nadopunjavali SPF kroz dan. Da, bili smo na suncu kad nismo trebali (11-17 h), ali velikim dijelom pod suncobranom i SPF-om 50 namjenjenom djeci za koji smo vjerovali da je dovoljno nježan za osjetljivu dječju kožu i dovoljno efikasan. Uostalom, HRPA ljudi je kao i mi cijeli dan visila na plaži, mnogi od njih s djecom što vam samo pokazuje da još uvijek itekako prevladava mentalitet “samo da smo što  više preplanuli, da se vidi da smo ljetovali”. Svjedočila sam kako se curke špricaju s uljem za sunčanje čiji SPF rijetko kad premašuje faktor 8. Ali to je tema za sebe.

Cijeli taj dan mi je bilo ugodno pod dotičnim proizvodom za sunčanje. Radi se o Eucerinovom SPF50 KIDS spreju koji ipak nije posve tekuć već lagano mliječni, kao hibrid fluida i rijetkog losiona za tijelo. Ima hidratantnu, ali ne suviše masnu formulu, dobro se upija, ne ostavlja bijeli trag. I jesam li već spomenula da je bila namjenjen DJECI?

eucerinkidsspf50review01

Citiram: “Eucerin Sun Kids Sun Spray SPF 50+ is formulated to protect children’s sensitive skin from short term sunburn and provides biological cell protection to reduce the risk of longterm UV-induced skin damage. It is free from parabens, colourants and perfumes. Extra water-resistant.”

Samo za referencu, ja ne izgorim tako lako. Izgorim mrvicu, ali rijetko kad sam prepečena toliko da se ne smijem dotaknuti. Moj dečko izgori malo jače od mene. Jel vam sad jasno u kojem smjeru ide ova priča? Pogodili ste, OBOJE SMO IZGORJELI. On jako, ja onako osrednje. To je uz SPF50, boravak pod suncobranom većinu vremena i redovitu reaplikaciju proizvoda.

Proizvođač tvrdi da je proizvod ekstra vodootporan. Koliko je to točno ne znam baš jer sam primijetila lagano “orošavanje” proizvoda na koži kada se znoji pa nekako mislim da niti u kontaktu s vodom nije 100% vodootporan. Ali, kako sam po defaultu ionako mislila da nije, tako sam ga i nanosila u više navrata pa sam opet izgorjela.

Najgore od svega ipak nije to. Nego sam očito u kontaktu sa sunčevom svjetlošću i(li) morem po dekolteu razvila alergiju. Već sam prošlo ljeto primijetila da sam od jednog Daylong mlijeka za tijelo dobila istu ovakvu reakciju, samo malo blažu.

sunallergy

Samo da kažem unaprijed, znam 100% sigurno da ovo nije urtikarija jer nažalost patim često od urtikarija i znam kako izgledaju. Ovo je nešto totalno novo, što se javlja isključivo kad koristim kombinaciju SPF-a na bazi kemijskih filtera (a ovdje ih ima čak 5 u kombinaciji s alkoholom visoko u sastavu što je sjajna predispozicija za razvijanje preosjetljivosti) i izlaganja sunčevoj svjetlosti. Kad sam izložena sunčevoj svjetlosti bez ovakvog SPF-a, ne razvijem alergiju. Također, kad koristim sunblockove na bazi cinkova oksida i titanijeva dioksida, ovakva reakcija ponovno izostaje. Dakle, nema druge nego da na meni kemijski faktori u kombinaciji s UV zračenjem izreagiraju i dovedu do ovakve alergije.

Važna napomena: ne izmišljam toplu vodu. Kemijski filteri u sunblockovima su već dugi niz godina prepoznati kao ključni agensi za razvoj iritacija i preosjetljivosti kože. Jedna od najpoznatijih američkih neprofitnih organizacija, specijalizirana za istraživanje toksičnosti kemikalija – EWG ili Environmental Working Group, ovako je opisala što točno kemijski UV filteri rade i zašto ih je bolje izbjegavati:

“Lab studies indicate that some chemical UV filters may mimic hormones or cause skin allergies, which raises important questions about unintended effects on human health from frequent sunscreen application.”

Za kraj, htjela bih vas podsjetiti da kritički propitate sve što pročitate, pa tako i ovo što sam ja napisala. To što meni neki proizvod smeta, ne mora značiti da će biti problematičan i vama jer smo svi drugačiji. Uostalom, ja tu nisam niti bitna. Meni će se ova reakcija povući za par dana i ja ću biti kao nova, kao da se ništa nije dogodilo. Ono s čime ipak imam problem je to što je taj proizvod namijenjen djeci, a čak se i na meni odrasloj pokazao kao loša opcija. Pa vi prosudite.

Edit: zaboravila sam napomenuti da mi je proizvod ustupljen na recenziranje, ako vam je to bitna informacija. 🙂

Written by babushka
Beauty blogger, fitness enthusiast, cat mommy & life adventurer in love with the world.