Žene vole simplificirane stvari, barem većina žena. Žele da im netko kaže: koristi to i nećeš imati bore. Koristi to – i nećeš imati mitesere. Koristi to i… You get the picture. Stvari su puno kompliciranije od toga. Brendovi vam uglavnom ne olakšavaju život ispisujući dobronamjerno gigantskim slovima “VITAMIN C, GLOWING SKIN, YOUNG SKIN, BUY ME NOW OR DIE UGLY”… Na milijun naizgled istih proizvoda pišu naizgled iste stvari. Kome vjerovati?

Jedini način da kupite dobar proizvod je da naučite čitati sastav! Znam da sam dosadna, znam da vam se ne da, znam da je sezona ispita na faksu i da učite druge stvari. Ali, evo u čemu je stvar: kako se možete ljutit što ste kupili loš proizvod kad vam SVE PIŠE NA PAKIRANJU? A VI STE TI KOJI NE ZNATE ČITAT? 😀 Realno, ako ne želite naučiti osnove o sastojcima i skincareu, to je savršeno OK, ali morate bit svjesni da je u popisu sastojaka sadržano ono zaista bitno. Na kutiji svašta nešto može pisat. Kutija prodaje, njezin je zadatak da izgleda lijepo, flashy, da vas privuče slatkorječivošću, fora nazivom, da vam “uvali” proizvod.

Vitamin C dolazi u mnogim, mnogim, mnogim oblicima. Danas ćemo proći nekoliko najbazičnijih koje ćete najčešće viđati na pakiranju. Prvo, nekoliko mitova i istina:

1. Svaki vitamin C je isti. Nije točno. Postoje brojni oblici vitamina C. Iako različiti oblici vitamina C neke stvari generalno rade isto (npr. posvjetljuju pigmentiranu kožu), to ne znači da to rade jednako dobro. Dapače, različiti oblici vitamina C mogu biti indicirani za totalno različite stvari, što je razlog zašto vam jedna stvar odlično paše, a druga nimalo, iako na pakiranju piše da oba proizvoda imaju, primjerice, 7% vitamina C, nebitno.
2. Vitamin C uvijek dolazi u niskom pH mediju, to je kiselina i zato nije podobna za nanošenje ujutro. Da, askorbinska kiselina (jedan od oblika vitamina C) se uistinu treba nalaziti u kiselom pH mediju da bi bila efikasna (oko trojke), ali za mnoge druge slučajeve to uopće nije istina. Efikasni su u gotovo neutralnom mediju! Nadalje, vitamin C ispod SPF-a dokazano pojačava sun-protecting sposobnost kože. Kasnije ćemo razjasniti kako, što i zašto.
3. Vitamin C je super za akne i mrljice. Neki oblici jesu, neki oblici nisu.
4. Vitamin C je super za pigmentaciju od sunca. Da, ali su neki oblici puno jači od drugih.
5. Vitamin C potiče sintetiziranje kolagena u koži. Kao generalno pravilo možemo reći da, ali pod određenim uvjetima.
6. Vitamin C ima kratki rok trajanja. Fuck to the yes. Neki oblici imaju duži, neki imaju katastrofalno kratak rok trajanja.
7. Askorbinska kiselina je jedini dobar oblik vitamina C. Glupost.
8. Vitamin C je svemogući sastojak. Donekle. Odličan je, ali je najbolji kad u sastavu ima još antioksidansa zbog čega je bitno da je formuliran s drugim vitaminima i ekstraktima. Razlog zašto ljudi misle da radi puno više nego što uistinu radi je taj što površinski uglavnom instantno vidite taj “brightening” efekt, ali imajte na umu da to nije dugoročni efekt, odnosno on traje dok god koristite serum.

No, prije nego se bacimo na taj dio priče, spomenut ću samo da vitamin C nikad ne kupujete u ambalaži koja je prozirna ili plastična jer efektivno bacate novac. Tenkju.

Vitamin C nema veze s voćem niti eteričnim uljima citrusa!

Ok, sad kad smo to razriješili, lagano možemo prijeći na pojedinačne oblike vitamina C, a ako sam nešto slučajno zaboravila pišite mi. Prvi na redu je najpoznatiji i najpopularniji: askorbinska kiselina / ascorbic acid.

Odmah ću reći da ovo nije moj omiljeni oblik C seruma, iako ga svi hajpaju i dižu u nebesa. Primjerice, cijenjeni Obagi i Skinceuticals serumi s C vitaminom pripadaju ovoj skupini proizvoda. Osobno sam koristila 2 Obagija s C vitaminom (od kojih je jedan profesionalni, 20% vitamin C tretman) i mogu reći da je efekt bio primjetan u obliku posvjetljenog, glowy izgleda kože, ali to je sve. Smatram da je ovaj oblik vitamina C primjereniji za ljude koje muče problemi sunčevih mrljica (sun spots) i melazme te zrele kože što nisu moji osobni problemi pa je zato efekt izostao (ja sam ga koristila za blijeđenje mrljica od akni i za poboljašanje teksture, tj. da uredim tonus i ton kože). Istraživanja pokazuju da je ovaj oblik C seruma optimalniji od ostalih za tretiranje bora, ali bit ću vam iskrena i reć da fakat sumnjam da, osim hard core retinoida, nešto može puno napraviti po pitanju bora koje su već nastale. Zato bih prije istaknula njegovu antioksidativnu prednost i fotozaštitne učinke nego bilo što drugo. Problem s askorbinskom kiselinom je taj što se nenormalno brzo kvari te tada gubi sve pozitivne učinke. Moj Obagi je imao rok trajanja manje od 3 mjeseca što je za cijenu od preko 500 kuna bilo jako razočaravajuće. pH mora biti oko trojkice, a da bi bio vidljivo djelotvoran u kratkom vremenskom roku potrebna je veća koncentracija djelatne tvari (iznad 10%) – zato je ovo uvijek agresivniji tip seruma i ponekad ga je teško podnositi, pogotovo ujutro (npr. ja sam se ful crvenila od Obagija).

Sodium asorbyl phosphate (SAP) je moj osobni favorit, odnosno moj najdraži oblik vitamina C. Drugi sličan oblik (kojeg nisam probala, doduše!) je magnesium asorbyl phosphate (MAP). MAP je nestabilnija varijanta SAP-a pa bih vjerojatno preferirala SAP ionako. Oba oblika su, kao i askorbinska kiselina, topivi u vodi. SAP je fenomenalan za pigmentaciju i akne, te je znanstveno dokazano da SAP ubija P.acnes bakterije baš kao i benzoyl peroksid kojeg kod nas možete dobiti samo na recept. Osim toga SAP, kao i askorbinska kiselina, ima odličnu antioksidativnu i fotoprotektivnu ulogu. Djelotvoran je u pH mediju od 6-7 što ga čini idealnim za miješanje u ostatak skincarea kao fini booster, a također je i manje agresivan od askorbinske te rijetko kad izaziva nuspojave. Naspram SAP-a, MAP navodno bolje djeluje na melazmu pa bi serum s ovim oblikom vitamina C možda bio dobra opcija ukoliko vas muči taj problem, a ne želite serum koji superbrzo izgubi efikasnost jer znate da ga npr. nećete stići brzo potrošiti. Zanimljivo, i MAP i SAP su dokazano učinkovitiji za sintezu kolagena u nižim koncentracijama nego askorbinska kiselina u tim istim koncentacijama. Proizvod sa SAP-om koji uvijek preporučujem jer je meni bio fenomenalan je Mad Hippie Vitamin C serum.

Asorbyl palmitate ćete najčešće pronaći u uljastim serumima, bolje penetrira površinske slojeve kože i navodno dosta dobro stimulira kolagen, međutim oko ovog sastojka se vode prijepori jer je jedna studija ukazala na njegovu kancerogenost, pa je nekoliko studija navelo da nije mutagen i tak dalje i tak bliže. Osobno ga ne koristim. Nije niti osobito dobar kao antioksidans, nije niti osobito stabilan. Ne znam, osobno ga preskačem, a vidim da i u industriji lagano dobiva status dinosaurskog sastojka.

Ascorbyl tetraisopalmitate je tehnološki moderna, ako se ne varam najnovija varijanta vitamina C, topiva u mastima pa ćete ju opet najčešće nalaziti u uljastim high-end proizvodima. Obzirom da ne preferiram uljaste proizvode, nisam je još probala. Navodno brzo penetrira u dublje slojeve dermisa i samim time ima dosta vidljivo i konkretno djelovanje, ali zbog brze apsorpcije je ponešto povećan i rizik od iritacije (kontaktnog dermatitisa). Ovo je najstabilnija verzija vitamina C s djelovanjem do 18 mjeseci. Odličan je antioksidans, posvjetljuje kožu, stimulira kolagen itd. 🙂

Eto, mislim da bi to bilo sve za početak, ako sam nešto propustila spomenuti, svakako mi javite. 🙂

Written by babushka
Beauty blogger, fitness enthusiast, cat mommy & life adventurer in love with the world.