Kako se osloboditi ovisnosti

Što je navika? Koncept destruktivnog njihala prvi je put opisan prije deset godina. To je poput pijavice koja neprimjetno grize, usisava krv, a zatim otpada, ali ostaje “način ljuljačke”. Ovisnost su sve vaše negativne misli koje emocije odmotaju, pretvaraju se u navike i sprječavaju vas da živite normalno, što stvara osjećaje tjeskobe, tjeskobe, apatije, straha i druge.

Svako negativno njihalo (navika) može se zaustaviti. Glavno je djelovati svjesno, imati jasnu namjeru to učiniti. Ali imajte na umu, što ste duže bili s klatnom, to vas je više zarobio i bit će potrebno više napora da ga zaustavite. U ovom ćemo vam članku reći kako naučiti kontrolirati svoje misli, riješiti se loših navika i postati potpuni vlasnik vlastitog života.

Kako se osloboditi razornih navika ovisnosti? To se može učiniti pomoću sljedećih koraka:

1. Osvijestite svoj odnos

Razmislite o tome kakve su misli pokrenule ovaj mehanizam. Možda je to osjećaj krivnje, ogorčenosti, bijesa, mržnje, lijenosti ili bilo kojeg drugog. Zamislite veličinu, oblik i boju ovog njihala.

2. Potražite smisao u svakoj svojoj akciji

Uvijek si postavite pitanja: “zašto to radim i zbog čega?” Na primjer, “zašto ogovaram i osuđujem druge ljude?” – “na ovaj način ističem svoju vrijednost, jer mi stvarno nedostaje.” “Zašto mi ovo treba?” – “Na ovaj se način osjećam pametnije i bolje od ostalih.” Nije uvijek moguće pronaći odgovor prvi put, ali nemojte odustati, nastavite analizirati. Mislite li da postoji još jedan način za povećanje vašeg samopoštovanja?

3. U sebi budite odlučni da se napokon želite riješiti ovisnosti

To će vam omogućiti da primite dodatnu energiju, a zatim je usmjerite u pravom smjeru. Odnosno, riješite se loše navike i razvijte dobru.

4. Zaustavite visak

Činite to glatko i pažljivo, hvatajući doslovno svaki pokret. Kad se visak potpuno zaustavi, trebali biste se osjećati potpuno mirno. Ako vam ovo klatno ikada više privuče pažnju, pokušajte ne razmišljati previše i sjetite se kako ste se osjećali kad ste ga zaustavili.

5. Posljednja faza je razbijanje obrazaca

Zaustavivši negativno njihalo, prebacite se na suprotno. Odnosno, prestanite raditi ono što ste radili prije. Postavite si jasan cilj i odaberite drugačiji način ponašanja. Primjerice, ako se neprestano prejedate i to vam daje osjećaj tjelesne ugode, onda nakon zaustavljanja viska jednostavno pokušajte žvakati hranu sporije i temeljitije, jedite u malim obrocima i zamislite kako gubite kilograme. Ako se želite potpuno prebaciti na zdravu prehranu, svakodnevno radite na njihanju njihala koja su vam korisna, pobrinite se da su vaše misli i postupci u ravnoteži.

Kada radite s viskovima, zamislite da je u vama ljuljačka. Samo vi sami birate koliko ćete ih gurati ili kako usporiti. Ne zaboravite držati ravnotežu. U svemu je važna umjerenost. U početku se ne možete previše opustiti, a onda raditi dvostruko više. Pokreti trebaju biti stalni i mjereni. Ne obvezujte se raditi nekoliko stvari odjednom (zaustavite rad svih negativnih njihala), jednostavno nećete imati dovoljno energije. Radite na sebi u fazama i tada se stvarno možete oporaviti. Kad naučite raditi s klatnima, snovi će vam se ostvariti.

Objavljeno dana