Uzgoj jagoda na balkonu ili terasi, moguće je!

Jagode su dobro voće s brojnim zdravstvenim prednostima. Za mnoge ljubitelje jagoda, domaće jagode su prvi izbor. Ako želite imati svoje jagode, a nemate vrt, moguće ih je uzgajati na balkonu ili terasi.

Jagode se mogu uzgajati iz sjemena, ali i presadnicama. Korištenje presadnica je lakše i vjerojatnije za uspjeh.

Što je potrebno za sadnju jagoda na balkonu ili terasi?

Postoji više vrsta jagoda, neke cvjetaju samo jednom, druge cvjetaju i dugo rađaju. Razlikuju se po veličini i obliku ploda. Za rast u fazama ili teglama bolje je birati one koje dulje cvatu, kao i razne šumske jagode (Fragaria vesca). Posebnog su okusa, rijetko se kupuju, pa su kad se uzgajaju na balkonu ili terasi još zanimljivije, a ujedno su i dosta postojane.

Jagode mogu narasti do 60 do 80 cm i mogu biti ukrasna lopta za svoje zelenilo. Jagode nisu biljke penjačice, ali se mogu uzgajati na ovaj način i staviti štap u vazu ili lonac za cvijeće da ih usmjerava da rastu jednu uz drugu. Po potrebi se može zamotati ili vezati starter štapom.

Koliko je lonaca / faza pogodno za sadnju jagoda na balkonu ili terasi? Osim što rastu u visinu, jagode se vole ukorijeniti, pa treba biti dosta dubokih lonaca. Posude moraju biti duboke najmanje 30 cm. Male etape ili začinsko bilje, po mogućnosti promjera 30 cm, mogu se koristiti za sadnju jagoda u začinskim biljem ili fazama i začinskim biljem na balkonu.

No, jagode ne trebaju puno prostora, a to je njihova prednost za biljke na balkonima i terasama. Ali svejedno faze ili lonci ne bi trebali biti premali. Na dno posude treba staviti pijesak ili šljunak kako bi se voda ocijedila, jer jagode ne vole stajaću vodu.

Tlo bi trebalo biti bogato nekim gnojivima, važno je da jagode imaju dovoljno dušika, ali s cvjetnim fosforom i kalijem.

Ako u tlu nedostaje kalija, biljka se skuplja, formira se nekoliko cvjetova, a listovi pocrvene na rubovima. Ovo je znak nedostatka kalija. Dugotrajni nedostatak kalija dovodi do deformacije i sušenja listova, tada oni otpadaju i biljka počinje slabiti korijen. Gdje staviti saksije za cvijeće ili vaze s jagodama?
Faze ili začinsko bilje s jagodama stavite na sunčanu stranu balkona, jer će zadržati sunce, ali još ne izloženo jakom i izravnom sunčevom svjetlu. Tako je i sunčani dio, ali ne mora cijeli dan biti na izravnom suncu. Osjetljivi su na temperature iznad 30 stupnjeva.

Jagode bi trebale imati šest do osam sati sunčeve svjetlosti dnevno. Koliko često zalijevate jagode u loncu ili vazi?
Jagode ne vole stajaću vodu i treba ih redovito zalijevati, ali i viškom vode iz posude na dnu vaze. Nema potrebe zalijevati ih previše vode.

Zalijevanje jagoda treba biti rano ujutro. To je bolja opcija, a ako ne, onda noću. Koliko dugo saditi jagode?
Jagode traju u ciklusima od tri do četiri godine ako su zimi zaštićene od hladnoće. Dopuštaju niže temperature, ali ne ispod nule.

Jagode će se širiti i nove biljke iz jedne faze mogu se saditi u drugim fazama.

Kada sazrijevaju jagode? Jagode dozrijevaju u kasno proljeće i mogu se brati do kraja ljeta, ovisno o sorti, a ako je toplije vrijeme, mogu se brati i duže. Obično se treba brati svaka tri do četiri dana i ubrati zrele crvene plodove.

Za jagodama nema potražnje i uz malo sreće možete dugo uživati ​​u domaćim jagodama bez upotrebe pesticida.

Objavljeno dana